Väärä asenneko?

Olen kertonut sairastumisestani vain harvoille ja valituille ystäville ja perheelle. Joillekin tuntuu olevan todella vaikeaa käsitellä tietoa tästä sairaudesta. He yrittävät pitää yllä positiivista ilmapiiriä väkisin. Minua ärsyttää suunnattomasti viittauksetkin siihen, että paranen paremmin, jos asennoidun positiivisesti. Jollain tasolla ymmärrän sen, että kun pelottaa, on parempi torjua ikävät asiat ja keskittyä siihen, että “kyllä se siitä”. Ikävä kyllä, minä en voi tehdä niin. En vain pysty huijaamaan itseäni ajattelemaan niin, älyllisesti epärehellisesti.

Asiasta on myös tehty paljon tutkimuksia: Eräässä artikkelissa Syöpä ei katso asennetta, todetaan, että:

“Vuosittain diagnoosin saa noin 30 000 eri-ikäistä suomalaista, joista noin kaksi kolmesta paranee. Entä se yksi kolmasosa? Paranisivatko he syövästä todennäköisemmin, jos he olisivat reippaampia ja iloisempia ja taistelisivat syöpää vastaan positiivisella asenteella? Tutkimusten mukaan vastaus on selkeä: ei.

Tähän lopputulokseen on päätynyt 37 akateemista tutkimusta, joiden tiedot kanadalais-skotlantilainen katsaus kokosi yhteen (BMJ 2002). Tutkimusten valossa toivottomuus tai taudin kieltäminen eivät pahentaneet potilaan ennustetta, eikä taudin nujertamiseen tähtäävä päättäväinen asenne parantunut sitä. Yhteyksiä ei löydetty myöskään potilaan asenteen ja syövän uusiutumisen väliltä. (https://www.tuleva.fi/artikkeli/syopa-ei-katso-asennetta)

Monissa blogeissa myös todetaan, että syöpään kytkeytyy yhä helposti ajatus siitä, että on oltava valtavan kiitollinen kaikesta. Ja että ennen kaikkea on oltava reipas, jotta ihmiset ympärillä eivät ahdistu. Sehän on todella reilua, jos jo muutenkin vaikeassa tilanteessa olevan pitäisi tuntea syyllisyyttä synkistä ajatuksistaan ja ajatella positiivisesti muiden ihmisten takia. Minä en ole kiitollinen. Enkä usko, että opin tästä mitään uutta tai mahtavaa.

Nyt kun kasvain on leikattu, voisi tietysti kuvitella, että kaikki on ok. Olen terve kunnes toisin todistetaan. Erään blogistin sanoin: “Minun pitäisi olla nyt ok. Kaiken pitäisi olla hyvin. Ihmiset, läheiset, haluavat kuulla kaiken olevan nyt hyvin. Että olen nyt terve. On helpompi ajatella, että ihminen on joko sairas tai terve kuin että olisi jotain siltä väliltä. Turhan epämääräistä.” En ole terve. Kasvain voi uusia tai levitä johonkin toiseen elimeen tai luustoon. Sitä odotellessa tai pelätessä en pysty ajattelemaan olevani terve. En uskalla. Pelkään että romahtaisin, jos sitten tulisikin tieto leviämisestä. Ja tätä pelkäämistä jatkuu seuraavat 10 vuotta - tai ehkä koko loppuelämä.

Kommentit

  1. Syövän uusiutuminen ja siihen kuoleminen ovat vahvasti yhteydessä taudin laatuun, sen spekseihin. On erittäin hyväennusteisia ja erittäin huonoennusteisia syöpiä.

    Eikö olisi yhtä lailla älyllisesti epärehellistä kieltäytyä elämästä (ihan) hyviää elämää, jos oman tuumorin speksit eivät ole kamalan hankalat - ja vaikka olisivatkin, kieltäytyä elämästä hyvillä mielin se aika, jonka voi (suhteellisen) kivasti elää.

    Kyseisessä jutussakin todetaan, että myönteinen asennoituminen voi vaikuttaa elämänlaatuun. Elämänlaatuaan kannattaa vaalia.

    Itsekin vastustan ärsyttävää pakkopositiitisuutta, ja syöpää kommentoivat nyt kommentoivat mitä sattuu, koska eivät yleensä tiedä yhtään mitään. Ne kommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa.

    Omasta syövästä on kullakin sairastuneella faktat: ennuste on joko hyvä tai huono. Kenellekään "terveellekään" ei älyllisesti ajatellen ole olemassa kuin tämä hetki - tai se ensi viikko, josta kirjoitit jotain taannoin. MIlloin tahansa voi menettää kaiken.

    Voi vaikka kaatua pyörällä, niin minä kaaduin:) (Onni oli mukanani.) On erittäin epätodennäköistä, että oma syöpäni uusiutuu, mutta mikään ei ole täysin varmaa. Aion ajatella asiaa tarkemmin, jos ja kun se uusiutuu, en nyt,

    MInulla oli opiskeluaikainen tuttava, joka eli 20 vuotta, kunnes syöpä uusiutui. Olisiko hänen pitänyt olla älyllinen ja käpertyä pelkoon 20 vuodeksi?



    VastaaPoista
  2. Onhan se "väärä asenne" jos se ei ole oma mielipide.

    Mielestäni sun kirjoitukset on aiheellisia 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiilenvalaja :) Hyvä, että joku kokee mun jorinat aiheellisiksi!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohjasuru

En enää jaksa odottaa

Silti onnellinen